fredag 20 januari 2012

Russinbröd

Receptet kommer härifrån, men jag har gjort några smärre ändringar, tex minskat mängden socker då det blev ganska sötsliskigt första gången.




5 dl fullkornsmjöl
1 msk socker
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
3 1/2 dl vatten
1 3/4 dl mjölk
3/4 dl smält smör
1 msk molasses (går bra att ersätta med mörk sirap)
2 1/2 dl russin
ca 1 l vetemjöl
1/2 dl havregryn

Blanda fullkornsmjöl, socker, jäst och salt i en stor skål.

Värm vatten, mjölk, smör, molasses/ sirap och russin i en kastrull tills det är något varmare än fingervarmt (torrjäst behöver lite varmare än färskjäst för att komma igång att jäsa). Blanda med torringredienserna.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills smeten blir en deg. Lägg upp på mjölat bakbord och knåda i ca 8 minuter. Tillsätt mer mjöl i små mängder vartefter det behövs.

Lägg degen i en oljad skål, vänd så att degen oljas in. Lägg över en handduk och låt jäsa på ett varmt ställe i ca en timme.

Knåda degen igen i ca fem minuter. Dela i två lika delar och forma till bröd. Lägg i avlånga bakformar och låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter eller tills limporna blivit dubbelt så stora. Pensla på lite vatten på limpornas översida och limma fast havregryn. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.

Kommentar:  Sist hade jag lite havregryn och linfrö i degen, blev också gott. Går nog att variera mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar