lördag 3 december 2011

Murkelsås

Detta recept är baserat på en muntlig konsultation med PG Gustavsson, kock på den svenske FN ambassadörens residens. Den blev pricken över iet till hjortfilé som vi stekte i ugnen.

ca 4 dl torkade murklor
30 g smör
2 charlottenlökar, hackade
1 morot, skalad och slantad
1 msk mjöl
ett par skopor marinad från köttet
ett par skopor murkelspad
Rödvin efter smak
3 dl grädde
salt, peppar

1) Lägg murklorna i blöt i varmt vatten, gärna några timmar innan såsen ska göras.

2) Fräs charlottenlök och morot i smör. Sikta över mjöl och  bryn mjölet tillsammans med lök och morot, ca 5 minuter. Häll på marinad från köttet och spad från de blötlagda murklorna. Låt koka ihop och tillsätt rödvin (marinaden till köttet innehåller rödvin, så spä på med mer vin efter smak).

3) Sila såsen i en finmaskig sil, skölj ur stekpannan och häll tillbaks den släta såsen. Tillsätt murklor och grädde och låt koka upp. Tillsätt salt och peppar efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar