lördag 3 december 2011

Hjortfilé

Detta recept knåpades ihop ifrån flera recept, men är främst baserat på en muntlig konsultation med PG Gustavsson, kock på den svenske FN ambassadörens residens. De färska kryddorna kan varieras, vi tog det vi hade hemma den dagen. Det går även bra med torkade, men färska ger alltid det lilla extra. Resultatet blev fantastiskt!

ca 1,5 kg hjortfile
Marinad
Smör till stekning

Marinad
3 krossade lagerblad
ca 10 krossade enbär (torkade, tryck till dem så att de går sönder)
Färsk timjan, rosmarin
2 dl rött vin
3/4 dl olivolja
salt, peppar

1) Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Skölj runt marinaden så att allt kött täcks och ställ in i kylskåpet ett par timmar.

2) Sätt ugnen på 120 grader. Bryn filéerna hastigt i en varm stekpanna. Lägg filéerna i en ugnssäker  form och sätt i en stektermometer i den tjockaste delen. När termometern visas 57 grader ta ut filléerna och låt dem vila i ca 10 minuter innan de skärs upp. Observera att köttet är rött till färgen, trots att det inte är rått.

Servera tillsammans med murkelsås och potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar