fredag 4 september 2020

Vietnamesiska vårrullar

Vårrullar

  • 12 st räkor, stora, kokta 
  • 100 gram risnudlar, tunna
  • 1-2 st gurka
  • 2-3 st morot
  • Isbergssallad
  • 1-2 msk fisksås
  • 12 st rispapper
  • Ca 1 dl hackade jordnötter
  • Salladslök, hackad
  • 2-4 kvistar koriander, färsk och hackad

Sås

  • 4 msk fisksås
  • 2 msk soja
  • 1-2 små röda chilifrukter, hackade (ta bort kärnor)
  • msk limesaft, färsk
  • Salladslök, hackad
  • 2-4 kvistar koriander, färsk och hackad


1. Gör såsen: Kärna ur och strimla chilin, hacka salladslök och koriander. Blanda samtliga ingredienser. Ställ åt sidan. 

 

2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär dem i ca 5 cm långa bitar.

 

3. Skala och skär gurkan i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala moroten och skär den i likadana stavar.

 

4. Blanda nudlar, salladslök, koriander, gurka och morot. Häll på fisksås. 

 

5. Dela räkorna på längden.

 

6. Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas.

 

7. Lägg på en bit salladsblad. Lägg sedan på lite av grönsaksblandningen, jordnötter och sist två räkhalvor. Rulla sedan ihop nedifrån. Se till att rulla ganska tight drygt halvvägs, vik in sidorna och rulla sedan klart. Rullen ska vara cal 10 cm, och lätt hålla ihop när du lyfter den. 

 

8. Servera rullarna hela eller dela dem på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar