onsdag 17 augusti 2011

Godaste köttfärslimpan

Tar tid att förbereda, men jättegod!
Limpan
ca 1 kg köttfärs
2 ägg
1 gul lök, finhackad
2 skivor vitt bröd
ca 1 1/2 dl mjölk
salt, peppar

Tillbehör: rotfrukter
ca 6 potatisar
1-2 sötpotatisar
6 morötter
3 palsternackor
1 buljongtärning
1/2 dl olja
1/2 dl soja

Limpan
Smula sönder det vita brödet och häll på mjölk, ägg, lök, salt och peppar. Blanda väl och blanda sedan med köttfärsen. På en långpanna med höga kanter forma en lång limpa.

Rotfrukter
Skala allt och skär i stavar. Koka upp buljongtärningen i vatten och koka rotfrukterna i ca 7-10 minuter, beroende på storlek. Spara spadet och lägg rotfrukterna bredvid köttfärslimpan på långpannan. Pensla med olja och soja blandat (även limpan ska penslas).

Sätt i ugn på 200 grader och sänk till 150 grader. Låt stå i ca 50 minuter, pensla med buljongspadet efter halva tiden.

Kommentar: Bra att göra om man är många, det tar tid men skalningen av rotfrukter kan delegeras. Kan förberedas på morgonen så att det bara är att sätta in i ugnen en timma innan middag. En klassisk husmansmåltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar